Het kunstwerk Plateau (2022) van kunstenaar Lisanne Hoogerwerf is een aanwinst voor de kunstcollectie

Geschreven op 10-11-2022

We zijn blij met het kunstwerk Plateau (2022) van kunstenaar Lisanne Hoogerwerf (1987)



In de nieuwe fotoserie Fragments of Common Ground neemt ze haar toevlucht tot een wijds panorama. 

 

De voorstellingen zijn vaak herkenbaar uit een schrijnende werkelijkheid: desolate hutten, beklemmende landschappen of vreemde taferelen, waarin de mens afwezig is. Zonder de werkelijkheid expliciet te maken confronteert Hoogerwerf ons als kijker met de toestand van de wereld waarin de samenhang, de samenwerking, de samenleving op zijn minst verstoord lijken.

 

Dankzij de belichting en het kleurgebruik wordt de sfeer verassend genoeg niet onaangenaam maar eerder dromerig en schilderachtig. Het wekt de nieuwgierigheid op om te onderzoeken wat je ziet. Je kunt alleen maar gissen wat er aan de hand is. Het feit dat je het nooit zeker weet maakt haar werk zo sterk, universeel en poëtisch tegelijk.

 

Zij maakt eerst maquettes met gebruik van allerlei middelen zoals hout, zand, lijm of papier. Om kleur te geven en sfeer te creëren gebruikt zij verf en krijt. Gevoelsmatig weet zij heel goed hoe een beeld op te bouwen, bijv. door een object dramatisch te positioneren of te contrasteren met de achtergrond. Hoogerwerf gebruikt in haar landschappen spannende composities met aantrekkelijke kleuren combinaties. Zo construeert zij haar taferelen voordat van dat resultaat een foto wordt gemaakt.